Vaihto-opiskelu Katalonian Mataróssa - miten tähän päädyttiin?

Hei, sinä blogini lukija. Tässä ensimmäisessä Matarón opiskelijavaihdosta kertovan blogini julkaisussa selitän vähän taustoja opiskelijavaihtooni liittyen sekä kerron vaihto-opiskelun rahoituksesta, Learning Agreementista ja asunnon saamisesta. Tällä hetkellä vietän toista kokonaista päivää täällä Katalonian (mä mielelläni välttelen sanomasta Espanjan) rannikkokaupungissa. Arki alkoi vihdoin rullata kun tänään vähän siivoilin soluasunnon keittiönkaappeja, pesin huoneeni lattian niin että sillä kävellessä jalkapohjat eivät jää mustiksi, ja pesin pari koneellista pyykkiä. Mutta nyt niihin opiskelijavaihdon taustoihin!


Helsinki-Vantaan lentokentällä aamukuudelta maanantaina 18.9.2023.


Mä opiskelin aiemmin englannin kieltä ja kulttuuria Itä-Suomen yliopistossa, ja lähdin silloin opiskelijavaihtoon Puolan Lódziin koko lukuvuodeksi. Olin nuori ja aika väsynyt opiskeluun, niin silloin en hirveästi puolan kielikurssia enempää saanut opintopisteitä vyön alle, mutta sitäkin enemmän tutustuin muihin vaihto-opiskelijoihin ja Puolan kaupunkeihin. 


Nyt opiskelen niin sanotusti toista kierrosta, tälläkin kertaa Joensuussa vaikka kotoisin olenkin Lahen läheltä ja näiden opintojen välissä siellä asuinkin vuosia. Yliopisto on vaihtunut Karelia-ammattikorkeakouluun ja englanti mediaopintoihin. Opiskelumotivaatio oli aivan erilainen kaksi vuotta sitten Karelialla aloittaessani kuin silloin yliopistoaikoina, ja nautin siitä että sain pidettyä arvosanat hyvinä. Viime kevät oli kuitenkin aika stressaava, ja aika vahvasti tunsin että nyt pitää päästä uusiin maisemiin tuulettamaan päätä. Tällä kertaa toki aion vaihdon aikana myös oikeasti opiskella ja imeä kaiken tiedon mitä täältä on saatavissa alaani liittyen.


Pieni osa muuttokuormasta. Irtisanoin Joensuun Ellin soluasunnon elokuun lopuksi ja vein tavarani maksulliseen varastoon.


Meillä Kareliassa oli pari kurssia videopelien tekemistä viime syksynä, ja halusin syventää tietojani siltä alalta täällä Matarón TecnoCampuksen videopelilinjalla. Halusin myös jonnekin missä olisi lämmintä marraskuussa ja mikä olisi Euroopassa, jolloin kaverit ja perheenjäsenet pääsisivät halutessaan matkustamaan mun luo vaihtokaupunkiin. Australia ja Uusi-Seelanti toki olisivat olleet ihan ykkösiä ilmankin sitä videopelipuolta koska en voi kuvitella parempaa kuin niissä maissa pidempään asuminen, mutta eiköhän tämä Kataloniakin menettele. 😄


Learning Agreement - dokumentti josta näkyy mitä kursseja täällä teet


Vaihtoon lähtiessä pitää tehdä jonkin verran ärsyttävää paperityötä. Varsinkin jos omistaa niin sanotut adhd-aivot eikä aloita mitään projekteja järkevissä ajoissa koska ne tuntuvat isommilta kuin oikeasti ovat, paperityöt kasaantuvat viime tipassa tehtäviksi. Suosittelisinkin häiritsemään mahdollisimman paljon vaihto-opiskelussa auttavia tahoja ja vaikka sopimaan heidän kanssaan tapaamisajan, jonka aikana noita lippuja ja lappuja voisi täyttää yhdessä. Ei ainakaan kannata odottaa esimerkiksi Learning Agreementin (LA) täyttämistä viimeiseen koulupäivään ennen kesälomaa, ja alkaa silloin vasta tiedustelemaan vaihdossa auttavilta tahoilta että mitenköhän tähän lappuun saisi allekirjoituksia teiltä?... 


Vanhempieni luona asuvat Kili- ja Muru-kissat moikkasin ennen lähtöä.


Mullahan LA meni uusiksi kesällä. Karelialla olivat jo kesälomilla, täällä Mataróssa eivät. Oli aika stressaavaa kun TecnoCampuksen International Officen tyypit vaativat Karelian tahojen allekirjoittamaa uutta LA:ta mahdollisimman nopeasti jotta opintoihin valitsemisen prosessi voisi mennä eteenpäin, ja meillä Suomessa ketään ei saanut kiinni. Onneksi nämä ymmärsivät pulman ja sain hyväksymiskirjeen TecnoCampukseen ilmankin muokattua LA:ta. Hyväksymiskirjeen saapumisen jälkeen pääsi vihdoin varaamaan lentoja ja miettimään asumista täällä.


Mikä siinä LA:ssa sitten oli ongelmana? Olin valinnut kevään lopussa TecnoCampuksen verkkosivuilla olevasta kurssilistauksesta 30 opintopisteen edestä opintoja, ja osa kursseista olisi tarjolla vain katalaanin-/espanjankielisinä. Täältä tuli sitten viestiä, että suosittelemme että valitset vain englanninkielisiä kursseja 20 op:n edestä jos et osaa espanjaa (en). Onneksi löysin TecnoCampuksen verkkosivuilta (sinne myöhemmin ilmestyneen?) listauksen vain-englanninkielisistä kursseista, ja valitsin uuteen LA:han niistä mulle parhaiten toimivat. Toki paikan päällä koulun alkaessa on vielä mahdollista muutella kursseja, joten en stressaa liikaa tästä. Enää. 😅


Rahoituskuviot


Koska opiskelin vuosia englantia yliopistossa, mä käytin kaikki Kelan opintotukikuukaudet siellä. Tällä toisella kierroksella eli mediaopinnoissa olen rahoittanut opintojani ensin yksittäisillä työkeikoilla, ja ekan syksyn päätteeksi saamalla ihanan asiakaspalvelutyön jossa voin keikkailla lukuvuoden aikana sekä tehdä kokoaikaista kesätyötä, nyt jo kaksi kesää takana. Suomessa saan asumistukea, mutta ulkomaan opiskelijavaihtoon en asumistukea saa, koska se liittyy oleellisesti opintotukeen. Myöskään opintolainaa en ole mediaopintojen aikana pystynyt hakemaan, jälleen kerran tukikuukausien loppumisen takia.


Kulutin myös ison osan Erasmus+-kuukausista Puolan vaihdon aikana. Jos oikein muistan, niitä on kaikilla korkeakouluopiskelijoilla käytettävissä 12 kk. Mä olinkin aivan murtunut keväällä kun kuulin etten pääsekään viettämään Kataloniassa koko lukuvuotta kuten olin koko ajan haaveillut, vaan mulla oli Erasmus-kuukausia jäljellä enää vain muutama. Pohdin kuitenkin että marraskuun jos voin täällä viettää niin ehkä se riittää, ja tällä hetkellä olen tyytyväinen tähän syyslukukauteen, tai espanjalaisittain ensimmäiseen lukukauteen kolmesta (täällä se alkaa syyskuun lopussa ja jatkuu melkein jouluaattoon asti). 


Lennolla näkyi hienosti maisemia niin Suomen kuin Kataloniankin puolella.


Onneksi rahoitukseen saa apuja! Aivan parasta on William ja Ester Otsakorven Säätiön apurahamahdollisuus Karelian opiskelijoille 💛 Muistathan tuleva vaihtari, että apurahahakemus pitää tehdä ajoissa! En olisi täällä pärjännyt ilman sitä, oikeasti vierähti aika iso kivi hartioilta kun sain apurahapäätöksen Otsakorven Säätiöltä. 


Myös Karelia tukee vaihto-opintoja apurahalla, ihan mahtavaa! Mä haaveilen tulevani maata pitkin Euroopan halki takaisin Suomeen vuodenvaihteessa, joten pitää vielä kysellä Vihreän matkustamisen tuesta Kareliasta... Varmasti on myös muita mahdollisuuksia joilla rahoittaa vaihtoaikaansa, mutta mulle riittää (toivottavasti) nyt nuo kaksi sekä tietenkin kesätöistä säästöön jääneet tulot.


Asunnon hankkiminen Matarósta


Tänne valmistui juuri täksi syksyksi opiskelija-asuntola, mutta vuokrat siellä ovat ihan kamalan kalliita. Mun luokkakaveri Marianne asuu siellä asuntolassa joten olen saanut vähän sisäpiiritietoa siitä. Jos on mahdollisuus laittaa vähän enemmän rahaa vuokraan niin toki koulun naapurissa oleva upouusi asuntola kaikkine palveluineen vaikuttaa aika hyvältä vaihtoehdolta. Mulla kuitenkin oli säästöt mielessä ja yritin etsiä mahdollisimman halpaa asumisratkaisua. 


Täällä näyttää olevan tapana vuokrata kimppakämppiä eli soluasuntoja pimeästi. Jos haluaa kirjallisen sopimuksen esimerkiksi Kelan asumistukea varten, joutuu helposti maksamaan sopimuskulun 500 € sekä mahdollisesti parin kuukauden takuumaksun, jonka toki saisi takaisin pois muuttaessa jos asunnolla kaikki on kunnossa. Ainakin tällaiset tiedot sain ensimmäiseltä soluasunnon huonetta tarjonneelta henkilöltä ja ymmärsin saman myös viestitellessäni viime kevään aikana täällä silloin opiskelleiden Karelian mediaopiskelijoiden kanssa. (Mä kanssa mielelläni neuvon tänne tulijoita, laita viestiä jos jostain saat mun numeron!)


Ensimmäisen illan kauppareissulta mukaan tarttui aamupalaksi Nutellaa, croissanteja ja omena. Se terveellisin osuus ei tietenkään päässyt kuvaan.


Kun aloitin asunnonhakuprosessin, löysin itseni Mataróon opiskelemaan tuleville ja asuntojen tarjoajille luodusta Facebook-ryhmästä, jonne uskaltauduin laittamaan englanninkielisen viestin kaikkien katalaaninkielisten sekaan. Sitä kautta tulikin kaksi tarjousta, joista ensimmäisen hylkäsin kun silloin vielä luulin että saisin Kelalta asumistukea ja tarvitsisin vuokrasopimuksen, ja hänellä oli juuri nuo aiemmin mainitsemani kamalan kalliit sopimusehdot. Ilman sopimusta hän olisi mielellään mulle vuokrannut huonetta. Toinen tarjous tuli kun olin jo muuttanut nykyiseen asuntooni täällä Mataróssa.


Mulla on ihan unelmien apuri, eli Kataloniassa asuva paikallinen ystävä Elvira. Elvira oli Joensuussa Erasmus-vaihdossa kun mä yliopistoaikoina olin kansainvälisten opiskelijoiden tuutori, ja ystävystyttiin sitä kautta. Olen käynyt muun muassa Elviran häissä täälläpäin maailmaa. Suosittelen muuten tutorointia kaikille, ihan parasta kotikansainvälistymistä! Elvira on ammatiltaan opettaja, ja hänen kauttaan sain tosi monta kontaktia Facebook-ryhmästä jossa Kataloniassa opettavat hakevat asuntoja ja paikalliset tarjoavat niitä. Otin yhteyttä varmaan kuuteen eri ihmiseen ja parin kanssa puhuin aika paljon, mutta valitsin tämän nykyisen paikan sen halvan hinnan, kalustetun asunnon sekä mukavankuuloisen vuokranantajan takia.


Maksan 350 € aika isosta makuuhuoneesta, tuohon toki tulee lisäkuluina vesi, sähkö ja wifi, joiden hintaa en vielä tiedä. Täältä on myös 45 minuutin kävelymatka koululle, mutta muuten aivan ihana paikka. Teen erillisen postauksen myöhemmin tästä asunnosta ja ympäristöstä. Täällä on neljä huonetta mutta nyt vain kaksi on vuokrattuna. Yhteiset tilat eli keittiö, vessat, olohuone, parveke sekä astian- ja vaatteidenpesukoneet ovat tietenkin vapaasti käytettävissä. Vuokranantajani Gemma, joka puhuu hyvää englantia, hänen vain katalaania ja espanjaa puhuva puolisonsa ja heidän tyttärensä ovat tosi mukavia (en ole vielä tavannut toista lasta), ja myös toinen vuokralainen, historiaa yläkoulussa opettava Carles (puhuu myös hyvää englantia) ovat saaneet mut tuntemaan oloni tervetulleeksi. 


Huomasin myös Gemman ja hänen perheensä kanssa kahvilassa istuessani että epätoivoisesti haluan osata espanjaa ja mieluiten myös katalaania, koska ilman niitä täällä on ihan uunona, joten katsotaan että kuinka paljon mun aikaa vie kielenopiskelu ja millaisena espanjantaitajana täältä kotiudun tammikuussa... 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulutunnelmaa ja kuulumisia

Katalonialainen perhejoulu

Viimeisiä viedään + koulujutut, osa 2